Perinteiset juomat: karpalomehu

Pirteän punainen elämys

Pirteän punainen karpalomehu hemmottelee sekä maku että näköaistia. Tutustutaanpa seuraavaksi tähän kirpeän raikkaaseen makuelämykseen.

Karpalo on todella monipuolinen marja, jota voi säilöä survomalla, keittämällä ja pakastamalla. Karpalomehu sisältää hurjan paljon C-vitamiinia, joka parantaa yleiskuntoa ja ehkäisee monia flunssan oireita. Karpaloita käytetään myös sekä ehkäisemään että hoitamaan erilaisia bakteeri- ja virtsatietulehduksia. Uusimpien tutkimusten mukaan karpalo saattaa ehkäistä myös korvatulehduksia. Karpalomehun tehokkaat flavonoidit eli fenolirakenteiset yhdisteet saattavat osaltaan estää ja hillitä tulehdusten syntyä.

Karpalomehun valmistus

  • Kerätään tai ostetaan laadukkaita ja ehjiä karpaloita.
  • Pestään karpalot ja laitetaan ne veteen kiehumaan sopivaan kattilaan.
  • Keitetään niin sanotulla keskilämmöllä ja dotetaan, että suhteellisen kovat marjat paukahtavat vedessä, johon kuluu aikaa noin 10 minuuttia.
  • Kaadetaan marjat ja valmis mehu siivilän läpi ja maustetaan sokerilla tai vaikkapa karppisokerilla. Karppisokerissa on nolla kaloria, jonka lisäksi se on aitoa ja luonnonmukaista. Karppisokerissa ei ole sakkaroosia eikä fruktoosia ja se sopii täydellisesti muun muassa laihduttajalle ja diabeetikoille.

Anna mehun jäähtyä, jonka jälkeen raikas ja terveellinen karpalomehu on tarjoiluvalmista.

Karpalon viljely

Karpaloa kasvatetaan kotipuutarhoissa ympäri maailman. Karpaloita kasvatetaan amppeleissa, ruukuissa ja erillisissä kasvatusaltaissa. Kasvatusaltaat ovat 30 cm syviä maahan upotettuja eräänlaisia puukehikkoja. Karpaloviljelmä sijoitetaan yleisesti valoisalle paikalle, sillä karpalo kasvina pitää lämmöstä ja auringonpaisteesta. Käytännössä karpaloiden kasvatuskehikko vuorataan kokonaan muovin avulla ja pistellään pohjaan pieniä reikiä, jotta allas ei pääse tulemaan täyteen sadevettä. Allas täytetään happaman kuohkealla kasvustolla ja kastellaan se hyvin, jonka jälkeen karpalon taimet istutetaan.

Karpalot menestyvät hyvin Suomen oloissa, vaikka aurinko ei aina paistakaan. Oikeastaan karpalot viihtyvät ja kasvavat säällä kuin säällä, sillä jopa marraskuun lopulla saattaa suo-alueilta löytää mehukkaita karpaloita. Karpalo on ominaisuuksiltaan puolukan kaltainen, eli ensimmäisillä pakkasilla karpalon sokerisuus ja mehukkuus lisääntyy ja luontainen happamuus vähenee. Karpaloille rakennetusta altaasta on monia hyötyjä, eli karpalon taimet saavat valoa ja happea. Karpaloiden kasvualustat on erittäin helppo pitää siistinä ja suhteellisen kosteana. Karpaloiden kasvualustalla myöskään rikkakasvit eivät pääse leviämään muun kasvuston keskelle.