Perinteiset juomat, Kotikalja

Perinteinen kotikalja sammuttaa janon

Onko olemassa mitään niin hyvää ja perinteistä kuin suomalainen aito kotikalja? Kotikaljasta on olemassa useita versioita, joten seuraavaksi tutustutaan joihinkin niistä.

Yksi hyvin suosittu tapa valmistaa maukasta kotikaljaa on taidokkaasti paahdetuista ruis- tai ohramaltaista tehty ja katajalla maustettu makunystyröitä hivelevä kotikalja. Maltaat tarkoittavat sopivasti idätettyjä viljanjyviä, jotka ovat idätyksen jälkeen sekä huolella kuivattu että paahdettu.

Kotikalja saa käydä yön yli huoneenlämmössä ennen pullottamista. Kotikaljaan käytetään perinteisesti maltaita, vettä ja sokeria. Aidon, oikean kotikaljan valmistusaika on noin 2 päivää, ja suositus on, että kalja pitää juoda viikon sisällä juoman valmistuksesta.

Kotikaljaan lähdevettä

Hanavettä ei suositella kotikaljan valmistukseen sen sisältämän kloorin vuoksi. Kattilat, sangot ja muut käymisastiat sekä pullot pestään ja huuhdellaan huolellisesti sekä steriloidaan tarkoitukseen sopivalla tuotteella.

Tavallinen tuorehiiva sopii parhaiten kotikaljan valmistukseen. Hiiva pitää olla lämpötilaltaan +20 ja +35 asteen välillä, sillä yli 45 asteen lämpötilassa hiivassa olevat pienet solut kuolevat. Hiivan määrän pitää aina sopia yhteen sokerimäärän kanssa, jotta tuloksena ei ole kuivaksi käynyttä ja kitkerää kotikaljaa. Sokerina käytetään joko normaalia taloussokeria, ruokosokeria tai fariinisokeria. Maistuvaa kotikaljaa voi valmistaa täysin maustamattomana, lisäämällä mukaan humalaa tai vaikkapa nuoria katajanoksia.

Makua antavat katajanoksat voivat kiehua veden mukana pidempään, kun humala puolestaan antaa makua jo lyhyemmässä ajassa. Kotikaljan käymiseen kannattaa valita astia, joka ei ole liian tiivis. Kaiken kaikkiaan ilman vaihtuminen käymisastiassa on erittäin tärkeää, sillä hiiva saattaa kuplia runsaasti. Yksi hyvä käytäntö on valmistaa kotikalja juuri siihen astiaan, josta sen juo ja tarjoilee. Kotikaljan valmistajan on hyvä muistaa, että kalja käy usein vielä pullotettunakin, vaikka se olisi siirretty jo jääkaappiin. Muistathan, että kotikaljassa oleva makeus voi alkaa hävitä liiallisen käymisen vuoksi, joten älä siis täytä pulloja liian täyteen.

  • Kotikaljassa oleva makeus riippuu aina sokerin määrästä ja käymiastiasta. Kotikaljaa kannattaa maistaa ennen pullotusta, jolloin siitä saa mieleistään. Kotikaljaa voi nauttia sellaisenaan tai monien suomalaisten perinneruokien kanssa, kuten uunimakkaran, karjalanpaistin, läskisoosin tai lihapullien ja perunamuusin kera.