Perinneateriat Hernekeitto

Tarjoa lämmittävää ja maistuvaa hernekeittoa

Mikä onkaan suomalaisten historian aikana ollut suositumpi ruoka kuin lämmin ja höyryävä perinteinen hernekeitto? Hiihtokisoissa talvella ja suunnistuskisoissa kesällä, mikä soppatykissä iloisesti poriseekaan? No tietysti hernekeitto.

Hernekeiton maukas historia

Hernekeitolla on paljon ystäviä vauvasta vaariin ja mummuun. Hernekeiton maukkaat juuret sijaitsevat antiikin ajan Roomassa ja Kreikassa. Suomessa hernekeittoa on pidetty myös paastonajan ruokana. Hernekeitto on lämmintä, maukasta ja ravitsevaa ruokaa, joten paaston aikana vatsa tuli hernekeitosta mukavasti täyteen eikä kenelläkään ollut nälkä ennen seuraavaa ruokailukertaa.

Hernekeittopäivä on tullut kaikkialle katolisen perinteen mukana. Paastopäivänä syötiin ja tultiin kylläisiksi hernekeiton avulla. Armeijalla ja monilla yksityisillä henkilöillä on vielä nykyäänkin oma hernekeittopäivä. Hernekeitto on myös todella monen henkilön suosikkiruoka eikä ihmekään, sillä hernekeiton syöminen aloitetaan jo peruskoulun ala-asteen ensimmäiseltä luokalta.

Hernekeittoon liittyvät perinteet

Hernekeittoon liittyy monia mielenkiintoisia perinteitä, kuten muun muassa ruumisrokka. Ruumisrokka tarkoittaa erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa tarjottavaa herkullista hernekeittoa. Hernekeittoa keitettiin paljon, jonka avulla oli kätevää ruokkia esimerkiksi huomattava määrä ihmisiä, eli hautajaisvieraita. Herneet ja pavut olivat myös oiva konsti rauhoitella vainajien henkiä, joiden uskottiin liikkuvan muun muassa heidän omissa hautajaisissaan. Sotavuosien jälkeen äidit opettivat tyttärilleen tarkkaa taloudenpitoa muun muassa valmistamalla heidän kanssaan suosittuja perinneruokia, kuten hernekeittoa.

Erilaiset hernekeittoversiot

Lännessä hernekeitto on aina ollut sakeampaa kuin idässä ja keittoon on lisätty savulihaa makua korostamaan, kun taas idän suunnalla herneet ovat keitossa kokonaisina eikä lihaa savusteta keittoa varten. Hernekeitossa voidaan käyttää myös jauhelihaa tai sitä voidaan nauttia täysin lihattomana kasvisversiona porkkanaa lisäämällä. Nykyään on myös suosittua pilkkoa keltasipulia pieneksi erilliseen astiaan ja heittää sipulia mukaan lämpimään, höyryävään keittoon, jolloin siitä saadaan todella maukasta ruokaa.

Hernekeitto on myös suosittu valmisruoka, joka säilyttää asemansa vuodesta toiseen. Kukapa ei olisi maistanut maukasta purkkihernekeittoa ja tuunannut sitä itse mieleisekseen. Purkkihernekeitto on hyvää myös sellaisenaan, eli avaamalla purkin ja lämmittämällä keiton saa vatsan täyteen loistavaa ruokaa. Hernekeitto on täydellinen ruoka, eli herkullista, ravitsevaa ja sisältää paljon proteiinia.