Perinneruoka lanttulaatikko

Lanttulaatikko on perinteinen maistuva herkku

Kukapa ei olisi maistanut aitoa suomalaista perinneruokaa, eli lanttulaatikkoa? Joulupöydän herkku ja nykyään myös oiva kesäinen ruoka, joka maistuu esimerkiksi uunilohen tai herkullisen grillimakkaran kera.

Lanttulaatikko saa erinomaisen makunsa lantusta, suolasta, korppujauhoista, kananmunasta, vedestä, aidosta kermasta, voista ja siirapista. Lanttulaatikon maustamiseen käytetään muskottipähkinää, inkivääriä tai kanelia. Lanttulaatikon herkullisesta mausta on nautittu jo pitkään, sillä lanttulaatikkoa nautittiin Suomessa jo keskiajalla. Lanttulaatikko tunnetaan myös varsinkin Länsi-Suomessa hienolla nimellä räätikäsloora.

Perinteinen lanttulaatikko

Herkullinen perinteinen lanttulaatikko valmistetaan omaksi, ystävien ja perheen iloksi seuraavan ohjeen mukaan.

1 kilogramma lanttua

2 dl aitoa kuohukermaa

2 kananmunaa

2 tl suolaa

1 tl inkivääriä tuoreena tai kuivattuna

1 tl kuivattua maustepippuria

¼ tl kuivattua muskottipähkinää

¾ dl tummaa siirappia

Ennen uuniin laittamista, laatikon päälle voidellaan aitoa voita ja pinnalle ripotellaan korppujauhoja. Ruokavalioita on runsaasti erilaisia ja niin on myös lanttulaatikoitakin. Erityisen tarkkaa on varoa liikaa maustamista, sillä muskottipähkinän maku on todella voimakas ja voimistuu helposti liikaa uunissa kypsennyksen kuluessa.

Seuraavaksi esittelyssä todella suosittu ja hyvänmakuinen Camillan Mamman lanttulaatikko, joka sopii erityisesti gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Camillan Mamman lanttulaatikko

1 kilogramma tuoretta lanttua

1 litra vettä

1 tl suolaa

pieni ripaus valkopippuria

50 grammaa voita

Aluksi voidaan mainita, että kyseisen laatikon todella hyvän maun salaisuus on pitkä haudutusaika ja mukaan ei tule ollenkaan minkäänlaista makeutusta, mutta makua sitäkin enemmän. Eikun kokeilemaan.

Lantut pestään, kuoritaan ja paloitellaan hyvin pikkuisiksi paloiksi. Vesi kiehautetaan hyvin ja laitetaan lanttukuutiot veteen kiehumaan. Lanttujen annetaan kiehua eritttäin miedolla lämmöllä, kunnes lantut ovat hyvin pehmeitä. Ylimääräinen vesi kaadetaan kokonaan pois, lantut survotaan soseeksi ja maustetaan suolan, pippurin sekä voin avulla. Hyvää kannattaa odottaa, joten seuraavaksi voidellaan uunivuoka ja kaadetaan seos vuokaan.

Tasoitetaan ja koristellaan pinta, johon laitetaan lisäksi muutamia voinokareita.

Haudutetaan huippuhyvää lanttulaatikkoa hyvin miedolla lämmöllä noin 50-80 asteessa 8-16 tunnin ajan, jonka jälkeen päästään nauttimaan valmiista lopputuloksesta. Lanttulaatikkoa kannattaa nauttia heti sen jälkeen, kun laatikko on ollut uunista poissa noin 20 minuuttia. Lanttu on hyvää perusruokaa, jota voi käyttää halutessaan myös lihaperunalaatikossa perunan sijaan.