Perinteiset ateriat

Karjalanpaisti on aitoa itäsuomalaista perinneruokaa

Karjalanpaisti on mahtavaa juhlaruokaa. Alun perin herkullinen karjalanpaisti tunnettiin nimellä pätsiliha, uunipaisti tai ruukkupaisti. Karjalanpaisti on täyttävä juhlaruoka, johon kuuluu possun- ja naudan lihaa, sipulia, vettä, laakerinlehtiä, suolaa ja perinteistä mustapippuria. Olemassa on muitakin versioita, kuten karjalanpaistia, jossa on mukana esimerkiksi porkkanaa tai vaikkapa uutta suosikkia härkäpapua. Karjalanpaistin valmistuksessa erittäin tärkeää on pitkä kypsymisaika ja hyvin matala lämpötila, joka yleisesti on noin 100 asteen tuntumassa. Karjalanpaisti tunnetaan Karjalan evakkojen Suomeen tuomana ruokana.

Erilaiset versiot

Perinteinen versio

Perinteinen versio tarkoittaa niin sanottua normaalia karjalanpaistia sellaisena kuin suomalaiset sen tuntevat. Joissakin karjalanpaisti versioissa on mukana porkkanaa ja joissakin ei. On olemassa myös perinteistä karjalanpaistia sisäelimillä ja ilman.

Pekoninen versio

Pekoni on aivan mahtava karjalanpaistin maustajana. Pekoni -versiossa käytetään lisukkeena toisinaan myös erilaisia juureksia ja keltasipuleita pilkottuna. Joskus karjalanpaistiin voidaan laittaa mukaan myös hillosipuleita ja laakerinlehtiä, tai 1-2 valkosipulin kynttä antamaan lisää makua juhlavalle perinneruoalle.

Karjalanpaistin valmistusohje

Karjalanpaistin valmistukseen käytettävät lihat otetaan aina huoneenlämpöön tunti ennen ruoan valmistusta. Uuni laitetaan kuumenemaan ja lihat leikataan 3 x 3 cm kokoisiksi paloiksi.

Lihan palat laitetaan uunipellille ja paahdetaan noin 8-10 minuutin ajan, jotta lihat ruskistuvat hyvin. Uunin lämpötilan täytyy olla koko ajan noin 100 astetta.

Lihat, mustapippurit, sipulit ja suola laitetaan pataan, jonka lisäksi vettä sen verran, että ruoan aineosat peittyvät. Uunin lämmössä pata peitetään kannen avulla ja annetaan karjalanpaistin olla uunissa noin 3-6 tunnin ajan hautumassa.

Mahtavat aromit peittävät nyt huoneen ja maukas karjalanpaisti on kypsymässä. Mureaa lihaa saat, kun pidät paistin uunissa yön yli, eli 7-10 tunnin ajan hieman omista makumieltymyksistä riippuen. Liha on aina sitä suussasulavampaa, mitä kauemmin se on uunissa. Uunin lämpötilan voi huoletta laskea vaikka 80 asteeseen ja antaa lihojen hauta rauhassa. Ennen kuin huomaakaan, todellinen herkkuateria on odottamassa. Karjalanpaisti tarjotaan perinteisesti kuohkean perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kera. Maistuvana lisukkeena voi tarjota myös mauste- tai suolakurkkuja, etikkapunajuuria ja puolukkahilloa.