Voisiko perinteinen pohjois-afrikkalainen ruoka pelastaa Yttilän ravintolaperinteet?

Yttilän alueelta ei löydy kovinkaan paljon ravintolatarjontaa ja alue on muutoinkin kärsinyt syrjäkylien autioitumisesta. Muutama hyvä ravintola voisi auttaa tekemään alueesta uudelleen elinvoimaisen ja kiinnostavan alueen ja auttaa näin elvyttämään alueen kulttuuria. Tässä artikkelissa pohditaan, voisiko Välimeren alueen ruokakulttuurin herkkujen joukosta löytyä sellaisia, joita voisi tarjoilla myös alueen ravintoloissa ja houkutella näin kulinaristeja muualtakin Suomesta nauttimaan Pohjois-Afrikan ja Yttilän vieraanvaraisuudesta. Ehkäpä seuraavien pohjois-afrikkalaisten suosikkiruokien joukosta löytyy seuraava Yttilän matkailuvaltti!

Tagine

Pohjois-Afrikassa on perinteisesti valmistettu ruokaa savisissa tagine-astioissa. Itse asiassa sanalla tagine voidaan viitata niin astiassa valmistuvaan ruokaan kuin itse astiaankin. Nykyäänkin näitä perinteisiä astioita myydään esimerkiksi Marrakechin toreilla, joten jos perinteinen pohjois-afrikkalainen ruuanvalmistus kiinnostaa, ja jos olet lähdössä matkalle Marokkoon, kannattaa katsella valikoimia sillä silmällä. Padassa voidaan valmistaa ruokaa niin uunissa kuin levylläkin. Levyllä tulee kuitenkin käyttää mietoa lämpöä tai padalle tarkoitettua kuumennusalustaa. Esimerkiksi Marokossa patoja voidaan käyttää myös grillattaessa hiiligrillissä. Padassa valmistuu helposti terveellisiä ja maittavia ruokia vaikkapa lihasta ja kasviksista. Mausteet, tuoreet raaka-aineet ja pitkä haudutusaika ovat näiden ruokien maukkauden salaisuus.

Couscous

Couscous on toinen suosittu pohjois-afrikkalainen perinneruoka, jota voidaan pitää berberikansojen erikoisuutena. Couscous valmistetaan viljasta, joka jauhetaan karkeaksi. Valmistuksessa käytetään durumvehnää. Perinteisesti couscousia tarjoillaan lihan ja kasvisten taikka kalan kera pääruokana. Se toimii kuitenkin myös jälkiruokana, jos sekaan sekoitetaan sokeria, maitoa ja mausteita. Erityisen suosittua couscous on Tunisiassa, Algeriassa ja Marokossa.

Perinteisen couscouksen valmistaminen vaatii aikaa, joten kiireisen emännän valinta se ei välttämättä ole. Täytyy myös muistaa, että perinteinen pohjois-afrikkalainen emäntä todennäköisesti naurahtaisi meillä länsimaissa myytäville pikavirityksille, etenkin, jos aiot keittää ne vedessä riisin tapaan. Perinteisesti couscous nimittäin valmistetaan höyryttämällä erityisessä couscouskattilassa, eikä isojen annosten höyryttäminen todellakaan tapahdu nopeasti. Lisäksi couscousjyväset tulee erotella käsin, siten, että rakenne on mahdollisimman irtonainen. Käsityönä tehty ruoka valmistuukin suurella rakkaudella.

Shorba

Tomaattinen shorba on Pohjois-Afrikan keittiön suosittu keitto, jota nautitaan erityisesti ramadanina. Shorbareseptit periytyvät suvun jäseneltä toiselle ja monen emännän kunniatehtävänä on osata valmistaa mahdollisimman herkullista shorbaa. Ehkäpä seuraava legendaarinen shorbaresepti syntyykin juuri Yttilässä?