Historian havinaa ja juhlahumua Yttilässä

Yttilä on pieni kylä entisen Köyliön alueella. Nykyisin Köyliö on osa Säkylää. Säkylä taas sijaitsee Satakunnassa. Yttilään on melko hyvät kulkuyhteydet. Sen läpi nimittäin kulkee Yhdystie 2131, jota pitkin pääsee näppärästi huristelemaan varmasti suurelle osalle suomalaisista tutulle Valtatie 12:lle.

Ravintola Korkea Tammi

Yttilän ainoa ravintola on nimeltään Korkea Tammi. Tämä tunnelmallinen ja moneen tarkoitukseen vaivattomasti muuntuva ravintola sijaitsee Brunnilan tilan yhteydessä. Siellä on 53 asiakaspaikkaa ja 40 kesäterassipaikkaa. Sitä voi varata erilaisiin yksityistilaisuuksiin. Nämä yksityistilaisuudet eivät kuitenkaan ole aivan tavallisia. Korkea Tammi on nimittäin erikoistunut etenkin keskiaikaisten pitojen järjestämiseen. Luonnollisesti Korkealla Tammella on myös A-oikeudet, joten näissä pidoissa viini ja olut virtaavat tarvittaessa. Jos tavallisuudesta poikkeavat syntymäpäiväjuhlat tai polttarit kuulostavat hyvältä ajatukselta, nokka kannattaa laittaa kohti Yttilää ja Korkeaa Tammea. Nämä pidot eivat varmasti hetkessä unohdukaan!

Korkeassa Tammessa järjestetään myös elävän musiikin iltoja. Niihin tuleminen on hyvä ajatus, jos omien pitojen järjestäminen ei ole ajankohtaista. Tällöin paikan historiallisen ihanasta tunnelmasta ei tarvitse jäädä paitsi.

Lallintalo

Yttilässä on menoa ja meininkiä Korkean Tammen lisäksi muuallakin. Siellä nimittäin sijaitsee eräs tunnettu ja perinteinen tanssipaikka nimeltään Lallintalo. Lallintalon suosio oli huipussaan 1980-luvulla. Perjantai-iltaisin siellä järjestettiin tanssit aikuisille. Lauantain tapahtumat taas oli suunnattu nuorelle yleisölle. 2000-luvulla sen suosio kuitenkin laski ja se laitettiin vuonna 2012 kiinni. Nykyään Lallintalolla taas kuitenkin järjestetään satunnaisesti bileitä. Teemana saattaa olla Lallintalon historialliseen maineeseen sopivasti esim. 1990-luku eli ysäri.

Yttilän museokoulu

Yttilässä on vielä kolmaskin paikka, jossa voi nauttia historian siipien havinasta. Siellä nimittäin on vanha koulu, joka on muutettu museoksi. Se oli Köyliön ensimmäinen koulurakennus 1880-luvun alusta. Yksi luokkahuone on restauroitu menneiden aikojen muistoksi. Koulurakennuksessa pääsee ihastelemaan myös suutarinverstaan esineistöä.

Yhteenveto

Yttilä on suorastaan historiasta pitävän satumaa. Keskiaikaiseen tunnelmaan pääsee virittäytymään järjestämällä omat pidot Ravintola Korkeassa Tammessa. Siellä järjestetään myös elävän musiikin iltoja. Perinteikkääseen Lallintaloon taas voi mennä haistelemaan 1980- ja 90-lukujen tunnelmia. Samalla visiitillä voi jatkaa Yttilän museokouluun.